همه چیز در مورد طراحی نما و اهمیت آن در معماری

امروزه یکی از مهم‌ ترین عناصر فضای عمومی، ساختمان‌ های مسکونی، تجاری و اداری هستند که آن را احاطه کرده و شکل می‌ دهند. به نظر شما نما در این ساختمان‌ ها چقدر مهم است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت، ظاهر ساختمان‌ ها بر اساس جنبه‌ های فرهنگی، سیاسی و جغرافیایی یک شهر و همچنین عملکرد بهینه آن، می‌ تواند کل منطقه را زیبا و یکپارچه کند.

در این مقاله از ویلا املاک، به اهمیت طراحی نما می‌پردازیم. همچنین برای آشنایی با سبک‌های مختلف آن تا انتهای متن با ما همراه باشید.

طراحی نما در معماری

طراحی نما در معماری

چرا طراحی نمای ساختمان مهم است؟

نمای ساختمان به‌ عنوان بخش بیرونی سازه، به آن هویت می‌ بخشد و بیشترین تأثیر را بر زیبایی محیط اطراف می‌ گذارد. در واقع، نما اولین بخشی است که توجه افراد را به خود جلب می‌ کند. به همین دلیل از نظر طراحی و معماری اجزای مختلف ساختمان، مهم‌ ترین و تأثیرگذارترین مرحله است.

طراحی نما در معماری ساختمان، در واقع فرصتی برای نمایش و تأکید بر ویژگی‌ های اصیل و مهم یک سازه است. نمای ساختمان، علاوه بر جنبه زیبایی‌ شناختی، نقش مهمی در بهره‌ وری انرژی و همچنین ارتباط طراحی بیرونی ساختمان با طراحی داخلی آن دارد. با نوآوری‌ های جدید در مصالح، ایده‌ ها و طراحی مدرن، سازه‌ های شگفت‌ انگیز و ماندگاری را می‌ توان خلق کرد. نمای ساختمان یا کرتین وال تأثیر زیادی بر گردش جریان هوا و عبور نور در فضای داخلی خواهد داشت. به‌ عنوان‌ مثال، طراحی یک نمای دوستدار محیط‌ زیست، می‌ تواند مصرف انرژی ساختمان را کاهش دهد.

اولین چیزی که از معماری یک ساختمان به ذهن می‌رسد، چیست؟

نمای ساختمان، اولین چیزی است که برای ما هم از نظر زیبایی و هم از نظر کاربردی مورد توجه قرار می‌ گیرد. از گذشته تا کنون، انتخاب بهترین و مناسب‌ ترین نما برای ساختمان‌ های یک شهر، اهمیت ویژه‌ ای داشته است؛ قاعده‌ ای که در اجرای نما به سبک معماری آن منطقه، به کار می‌ رود.

متریال نما، یک عنصر ضروری است که علاوه بر چشم‌ نواز بودن، باید دارای استحکام مناسب، طول عمر و استاندارد‌های لازم با توجه‌ به بودجه‌ ای باشد که برای آن هزینه می‌ شود. در واقع نمای بیرونی ساختمان، مانند یک لایه محافظ عمل می‌کند. پس در انتخاب طراحی نما، رعایت نکات شرایط آب‌ و هوایی، موقعیت جغرافیایی و تعداد طبقات ساختمان، بسیار مهم است.

انواع سبک‌ های نمای ساختمان کدام است؟

به‌ طور کلی طراحی نما‌های ساختمان، به سه دسته زیر تقسیم کرد.

  • طراحی کلاسیک
  • طراحی نئوکلاسیک
  • طراحی مدرن

طراحی کلاسیک نما

طراحی کلاسیک ساختمان‌ های امروزی در اصل الهام گرفته از معماری کلاسیک روم و یونان باستان است. سبک‌ های معماری پرطرف‌ دار در اروپای پس از دوره رنسانس را می‌ توان به‌ عنوان معماری کلاسیک دانست. اصل تقارن یکی از اصول مهم در طراحی نما به سبک کلاسیک است. از طرفی، نمای کلاسیک حس عظمت را برای ساکنین و افرادی که از بیرون ساختمان آن را تماشا می‌ کنند، به همراه دارد. امروزه طیف وسیعی از طراحی کلاسیک در نمای ساختمان‌ های بسیاری از کشور‌ها دیده می‌ شود و تا کنون ایده‌ های مختلفی از آن گرفته شده است.

طراحی نما در معماری

طراحی نئوکلاسیک نما

به‌ طور کلی، سبک‌ های معماری پس از رنسانس را می‌ توان معماری نئوکلاسیک در نظر گرفت. طراحی نمای ساختمان در این سبک از ویژگی‌ های سایر ساختمان‌ های کلاسیک و مدرن متمایز است. از خصوصیات ممتاز معماری نئوکلاسیک، جلوه دیوار‌ها در آن است که به هر قسمت، یک شخصیت منحصر به‌ فردی می‌ بخشد.

در طراحی نما به سبک نئوکلاسیک، اجرای تزیینات و طرح‌ های کلاسیک به همراه امکانات مدرن در نمای ساختمان دیده می‌ شود. همچنین رعایت تقارن و تناسب و استفاده از مصالح سنتی مانند آجر، سنگ و چوب از دیگر ویژگی‌ های سبک طراحی نئوکلاسیک است.

طراحی مدرن نما

در دهه‌های اولیه قرن بیستم، این نوع سبک در معماری ساختمان‌ها شکل گرفت. سادگی، کارایی و ظرافت از اصول استاندارد در طراحی نما به شیوه مدرن است. طراحی خلاقانه و جسورانه، وجه تمایز معماری مدرن بوده که همیشه می‌توان انتظار بروز شگفتی را در آن داشت. از ویژگی‌های طراحی مدرن، استفاده از ریتم‌های عمودی، افقی و زاویه‌ای و به‌کارگیری مواد و تکنولوژی‌های جدید است.

انواع مصالح برای نمای ساختمان

با توجه‌ به سبک‌ های گفته شده در بخش‌ های قبل، می‌ توان در طراحی نمای یک ساختمان از ویژگی‌ های مختلف مصالح ساختمانی بهره برد. به‌ عنوان‌ مثال، بخشی از نما را در طراحی، می‌توان از جنس شیشه، چوب یا سرامیک در نظر گرفت. برخی از انواع مصالح به‌ کار رفته در نمای ساختمان شامل دیوار ترمووود، سرامیک، کامپوزیت آلومینیوم، نمای استیل، قاب پانل، دیوار عایق و شیشه می‌ شود.

دلایل استفاده از نما برای ساختمان چیست؟

طراحی نما، یکی از مراحل اصلی معماری یک ساختمان است. در واقع با اجرای نما، مراحل پایانی پروژه ساختمانی را طی می‌ کنید. داشتن نما برای ساختمان، مزایایی به همراه دارد که در ادامه اشاره مختصری به آن می‌ کنیم.

حفظ و نگهداری ساختمان

نمای ساختمان به‌ عنوان یک لایه محافظتی، از فضای داخلی در برابر تغییرات دما، آب‌ و هوا، جذب رطوبت، نور خورشید و انواع آلودگی‌ ها، محافظت کنند.

جنبه‌ های زیبایی‌ شناسی

علاوه بر ایجاد لایه محافظ برای ساختمان، نما با هر نوع سبک معماری، جنبه زیبایی‌ شناختی، نیز برای ظاهر خانه دارد. همچنین در نهایت، ارزش فروش ساختمان را به میزان قابل‌ توجهی افزایش می‌ دهد.

طراحی نما در معماری

طراحی نما در معماری

سؤالات متداول

سبک‌های طراحی نمای ساختمان چیست؟

طراحی کلاسیک، طراحی نئوکلاسیک و طراحی مدرن از پرطرف‌ دارترین سبک‌ های این نوع معماری هستند.

ویژگی‌های طراحی نما برای ساختمان چیست؟

نما‌ها باید به‌گونه‌ ای طراحی شوند که علاوه بر جنبه زیبایی، ویژگی لایه محافظتی برای ساختمان در برابر تغییرات آب‌ و هوا، جذب رطوبت، نور خورشید و انواع آلودگی‌ ها داشته باشند.

نتیجه‌گیری

در متن بالا با طراحی نما و انواع سبک‌ های آن، آشنا شدید؛ نمای ساختمان، نقش مهمی را در فضای عمومی ایفا می‌ کند. به همین دلیل، طراحی دقیق و جذاب برای نما، بخش مهمی از مراحل معماری پروژه‌ های ساختمانی است. امروزه شرکت‌ های ساختمانی بسیاری هستند که کار طراحی و اجرای نما‌های زیبایی را در سطح شهر انجام می‌ دهند.

آشنایی با مفهوم معماری داخلی