مهمترین اجزای سازه فولادی را بشناسید
گرچه محبوبیت سازه فولادی به تازگی کم شده است، اما این نوع از سازه هنوز در مناطق شهری پر تراکم و برای ساخت ساختمانهای دارای تعداد طبقات کم، کاربرد دارد. اگر قصد ساخت چنین سازهای را دارید، این نوع سازه دارای 2 عضو مهم و حیاتی است که شناختن کامل آنها در کنار اطلاع از قیمت آهن، برای شما ضرورت زیادی دارد.
1. تیرآهن، قدرت بلامنازع هر سازه فولادی!
سازه فولادی را بدون تیرآهن نمیتوان تصور کرد. این مقطع فولادی مهم و تأثیرگذار، نقشهای متفاوتی را در یک سازه فولادی بازی میکند، از ستون گرفته تا تیرهای افقی و کلاف. تیرآهن انواع مختلفی دارد، اما معمولاً انواع آن را به 4 دسته IPE، IPN، IPB و CPE تقسیم میکنند. نکته اصلی در تشخیص این دستهها از یکدیگر، توجه به شکل ظاهری سطح مقطع آنها است که کاملاً با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه، با هر کدام از انواع تیرآهن آشنا میشوید:
تیرآهن IPE چیست؟
تیرآهن IPE با نام تیرآهن ساده نیز در بازار شناخته میشود. این تیرآهن سطح مقطعی به شکل حرف I انگلیسی دارد و ضخامت آن در تمامی قسمتهای بال و جان، یکسان است. این تیرآهن بر اساس استانداردهای ایران و اروپا و در سایزهای 80 تا 600 میلیمتر تولید میشود. تیرآهن IPE پرکاربردترین و پرفروشترین تیرآهن در ایران است و تمامی کارخانههای تولیدکننده تیرآهن، آن را در سبد محصولات خود دارند و حداقل 2 سایز از آن را تولید میکنند. این نوع تیرآهن تنها در ساختمانسازی کاربرد ندارد و از آن برای ساخت خرپا و پل نیز استفاده میشود.
تیرآهن IPN چیست؟
تیرآهن IPN بر اساس استانداردهای روسیه و چین ساخته میشود و از نظر ظاهری، شبیه به تیرآهن IPE است، با این تفاوت که ضخامت بالهای آن با فاصله گرفتن از جان، کم میشود. این نوع تیرآهن معمولاً کمتر در داخل کشور تولید میشود و نوع وارداتی آن را راحتتر میتوان پیدا کرد. تیرآهن IPN را معمولاً در سایزهای 80 تا 600 میلیمتر تولید میکنند. کاربرد این تیرآهن نیز به تیرآهن IPE شباهت دارد.
تیرآهن IPB چیست؟
سطح مقطع تیرآهن IPB با انواع قبلی تفاوت زیادی دارد. سطح مقطع این تیرآهن شباهت زیادی با حرف H انگلیسی دارد، یعنی عرض بال و جان آن با یکدیگر برابر است. این موضوع باعث شده که وزن سایزهای مختلف تیرآهن هاش یا IPB در مقایسه با تیرآهنهای IPE و IPN در سایزهای مشابه، بیشتر باشد. سنگینتر بودن وزن این تیرآهن و ضخامت بالایی که دارد، آن را برای پروژههای صنعتی، پروژههای ساختمانی بلندمرتبه، سدسازی و پلسازی ایده آل نموده است، چرا که این خصوصیات تحمل وزن تیرآهن هاش را بالا میبرد. به همین دلایل، قیمت تیرآهن نوع هاش معمولاً بیشتر از انواع دیگر است.
تیرآهن CPN چیست؟
تیرآهن CPN با نام تیرآهن لانه زنبوری نیز در بازار شناخته میشود، چرا که دارای حفرههایی به شکل دایره یا ششضلعی در طول جان خود است. برای ساخت این تیرآهن، انواع دیگر تیرآهن را از وسط برش زده و در هر نیمه آن، نصف شکل موردنظر را میبرند. سپس دو نیمه را به یکدیگر جوش میدهند. این کار، منجر به سبکتر شدن وزن تیرآهن و افزایش طول جان آن میشود و البته از استحکام آن میکاهد. به همین دلیل، باید از تیرآهن لانه زنبوری در قسمتهایی استفاده کرد که بار زیادی را تحمل نمیکنند.
در ایران کارخانههای زیادی تیرآهن تولید میکنند. مشهورترین آنها، کارخانه ذوبآهن اصفهان است که تقریباً تمامی انواع تیرآهن را تا سایز 300 میلیمتر، تولید میکند. از بین سایر تولیدکنندگان تیرآهن، میتوان به ظفر بناب، فایکو، احرامیان یزد و کوثر اهواز اشاره نمود.
2. میلگرد آجدار، یار جدانشدنی بتن!
اگر نمیتوانید سازه فولادی را بدون تیرآهن تصور کنید، این را هم بدانید که هیچ سازهای چه بتنی و چه فولادی را بدون میلگرد هم نمیتوان تصور کرد. چرا که هر ساختمانی به فونداسیون نیاز دارد و ترکیب برنده هر فونداسیونی، بتن و میلگرد است. بتن استحکام کششی پایینی دارد و اضافه کردن میلگرد آجدار به آن، این نقص را بر طرف میکند. میلگرد نیز همانند تیرآهن، انواع مختلفی دارد که در ادامه، با آنها آشنا میشوید:
میلگرد A1 یا ساده:
همانطور که نامش مشخص است، میلگرد ساده هیچ نوع آجی ندارد. این میلگرد معمولاً به صورت کلاف در پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد و بیشتر در ساخت ستون و خاموت زنی کاربرد دارد.
میلگرد A2 یا آجدار مارپیچ:
این نوع میلگرد، کمترین میزان کربن را در بین میلگردهای آجدار دارد و معمولاً سایزهای محدودی از آن در بازار موجود است و تعداد کارخانههای تولیدکننده آن نیز چندان زیاد نیست. کم بودن کربن در ساختار میلگرد A2 باعث شده که برای خمکاری مناسب باشد.
میلگرد A3 یا آجدار جناغی:
این نوع میلگرد، فراوانترین نوع میلگرد در بازار است و نمیتوانید کارخانه میلگردی را پیدا کنید که این نوع میلگرد را در سبد محصولاتش نداشته باشد. بیشتر بودن میزان کربن این میلگرد نسبت به نوع A2، باعث شده که بسیاری تصور کنند که این میلگرد برای خمکاری چندان مناسب نبوده و شکننده است؛ اما به تازگی کارخانههای تولیدکننده میلگرد با استفاده از فناوری ترمکس، خواص مکانیکی این نوع از میلگرد را بهبود بخشیده و احتمال شکنندگی آن را کاهش دادهاند.
میلگرد A4 یا آجدار مرکب:
این نوع میلگرد نیز همانند میلگرد A2 در بازار کمیاب است و اگر کارخانههای تولیدکننده میلگرد تکنولوژی ساخت آن را داشته باشند، معمولاً آن را به سفارش مشتری تولید میکنند و میلگرد A4 به صورت روتین در سبد محصولاتشان موجود نیست. استفاده از این میلگرد میتواند در هزینههای پروژه صرفهجویی کند، چرا که با استفاده از تعداد کمتری از آن، میتوان مقاومت لازمی که با به کار بردن تعداد بیشتری از میلگرد A3 به دست میآید را جبران نمود.
تعداد کارخانههای تولیدکننده میلگرد بهمراتب بیشتر از تعداد کارخانههای تولیدکننده تیرآهن است و تقریباً در تمامی مناطق کشورمان میتوانید یک کارخانه تولیدکننده میلگرد پیدا کنید. ذوبآهن اصفهان، ظفر بناب، فایکو، آناهیتا گیلان، مجمتع فولاد خراسان، راد همدان، صبا فولاد زاگرس و روهینا دزفول از مشهورترین کارخانههای تولیدکننده میلگرد در ایران هستند. قیمت میلگرد تمامی این کارخانهها را میتوانید در لینک زیر ببینید:
https://www.asroon.ir/products/rebar/
تمامی انواع تیرآهن و میلگرد را میتوانید از وب سایتی مثل آسرون بخرید و دردسر رفتن تا بازار آهن و تماس با کارخانه سازنده را از سر خود باز کنید. این روش خرید، دردسرهایی مثل موجود نبودن برخی از انواع و سایزها را ندارد و میتوانید مقاطع فولادی موردنیاز خود را با قیمتی منصفانه خریداری کنید.