روف گاردن چیست؟ + مزایا و انواع آن

وقتی به باغ‌ ها فکر می‌کنیم، اغلب به یاد محوطه‌ های سرسبز بزرگ با درختان سر به فلک کشیده می‌ افتیم. اما با توجه‌ به اینکه مناظر شهری، بخش خوبی از فضای سبز موجود در شهر‌ها را از بین برده است. شاید مفهوم بام سبز یا روف گاردن دور از ذهن نباشد. در سال‌ های اخیر محبوبیت اجرای باغ‌ های روی پشت بام، افزایش‌ یافته است؛ زیرا کاهش آلودگی و سبز شدن شهر‌ها به اولویت بالایی برای برنامه‌ ریزان شهری تبدیل شده است. به‌ عنوان یک گزینه سازگار با محیط‌زیست، بام‌های سبز، ویژگی‌های بسیاری برای این منظور دارند.

روف گاردن چیست؟

با روف گاردن و مزایای زیست‌ محیطی آن آشنا شوید!

روف گاردن یا بام سبز در واقع هر نوع پوشش گیاهی طبیعی است که در پشت بام یا گاهی تراس ساختمان‌ ها اجرا می‌کنند. جدا از مزیت تزئینی و زیبایی‌ شناسی، بام سبز به‌ منظور کنترل دما، تفریح و سرگرمی ساکنین، کاهش آلودگی هوا و کنترل آب باران ایجاد می‌ شود.

امروزه از پشت‌ بام‌ هایی که فضای مفید بیشتری دارند، برای کشاورزی و کشت سبزیجات نیز استفاده می‌ کنند. همچنین علاوه بر فضای پشت بام، بر روی سازه‌ های شهری نیز می‌ توان، طرح بام سبز را نیز اجرا کرد.

انواع روف گاردن کدام است؟

بام‌ های سبز انواع مختلفی دارند، به همین دلیل، با توجه‌ به نوع ساختمان، استحکام سازه، شرایط آب‌ و هوایی و میزان بودجه، باید مناسب‌ ترین گزینه را انتخاب کنید. پس از آن با یک طراحی ایده‌ آل می‌ توانید بهترین بازدهی را از اجرای فضای سبز بر روی پشت بام خود داشته باشید. در ادامه سه نوع اصلی طراحی روف گاردن را بر اساس پوشش گیاهی پشت بام و روش‌ های نگهداری بررسی می‌ کنیم.

روف گاردن‌های وسیع

این نوع بام سبز به فضای بیشتری برای اجرا نیاز داشته و بر روی انبار‌ها، گاراژها و خانه‌ های بزرگ اجرا می‌ شوند. با توجه‌ به این که به حداقل لایه بستر خاک نیاز دارند، گل‌ سنگ و خزه بهترین پوشش گیاهی برای آن هستند. این روف گاردن از نظر نوع پوشش گیاهی و ساخت‌ و ساز، ارزان‌ تر است. همچنین برای آب‌ و هوای مرطوب ایده‌ آل بوده و نگهداری از آن آسان است.

روف گاردن‌ های نیمه فشرده

این نوع روف گاردن، به لایه خاک عمیق‌ تری نیاز داشته و تنوع گونه‌ های گیاهی آن نیز بیشتر است. به دلیل پوشش گیاهی، بار بیشتر خاک و نگهداری آب، باید زیرساخت آن مقاوم‌ تر باشد. گل‌ های وحشی که نیازی به نگهداری خاصی ندارند را می‌ توان به‌راحتی در چنین روف گاردن‌ هایی پرورش داد.

روف گاردن‌های فشرده

در این نوع باغچه‌ ها، می‌توان پوشش گیاهی مشابه باغچه‌ های حیاط‌ خلوت مانند گل و درختچه کاشت. با این‌حال، این بام سبز نیاز به اجرای سازه‌ های بزرگ و پایدارتر دارد و از این‌ رو بیشتر ساختمان‌ ها برای این کار مناسب نیستند.

روف گاردن

طراحی بام سبز با استفاده از فلاور باکس

علاوه بر سه نوع اصلی روف گاردن که در بالا به آن اشاره کردیم؛ نوع جدیدی از طراحی فضای سبز پشت بام در سال‌ های اخیر نیز رایج شده که با استفاده از فلاور باکس انجام می‌شود. فلاورباکس یا جعبه گل، برای کاشت گیاهان مختلف با توجه‌ به نیاز مشتری و نوع طراحی محوطه پشت بام در ابعاد و طرح‌ های متنوع استفاده می‌ شود.

در این نوع طراحی پشت بام، نیازی به زیرسازی و انتخاب خاک نیست. به عبارتی گیاهان و درختچه‌ های داخل جعبه را مطابق با طراحی روف گاردن در کنار هم قرار می‌دهند. همچنین به دلیل اینکه ریشه‌ های گیاهان در خاک روی پشت بام قرار نمی‌ گیرد، محدودیتی در انتخاب نوع گل‌ و گیاه وجود ندارد. مهم‌ترین مزیت این مدل بام سبز، امکان ایجاد تنوع بیشتر با تغییر طراحی بعد از دوره‌ های مختلف است.

مزایای استفاده از روف گاردن چیست؟

باغ روی پشت بام یا بام سبز، با لایه‌ ای از سنگ، چوب و خاک از هدر رفتن انرژی در فصل تابستان و زمستان جلوگیری می‌ کند. به همین دلیل علاوه بر جنبه زیبایی در طولانی‌ مدت از نظر اقتصادی نیز مقرون‌ به‌ صرفه است. همچنین ویژگی‌ های زیادی را برای ساختمان و محوطه اطراف به همراه دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

  • کاهش آلودگی هوا
  • افزایش تولید اکسیژن
  • کنترل گرمای ساختمان
  • ایجاد حس آرامش برای ساکنین ساختمان
  • کاهش هزینه‌ های انرژی
  • امکان استفاده از آلاچیق و باربیکیو
  • قابلیت استفاده از آب‌ نما برای ایجاد محیط زیباتر
  • زیستگاهی منحصر به‌ فرد برای پرنده‌ های شهری
  • کاهش دمای محیط اطراف
  • بهبود فضای معماری ساختمان
  • استفاده بهینه از آب باران
  • کاهش روان آب‌ ها
  • امکان کشت سبزیجات و کشاورزی آپارتمانی
  • افزایش ارزش اقتصادی ساختمان

طراحی روف گاردن

سؤالات متداول

آیا می‌ توان روف گاردن را روی ساختمان‌ های قدیمی اجرا کرد؟

بله اگر چه ساختمان ابتدا باید توسط مهندس سازه، برای تعیین ظرفیت تحمل وزن بررسی شود. همچنین بهتر است بیش از 5 سال از ساخت خانه نگذشته باشد و عایق رطوبتی آن در شرایط عالی باشد.

مزایای روف گاردن چیست؟

کاهش آلودگی هوا، تولید اکسیژن، کاهش گرمای ساختمان و هزینه‌های انرژی، ایجاد زیستگاه برای حیات‌ وحش، کاهش دمای محیط، جذب و برداشت آب باران و کاهش رواناب‌ها از مزایای ایجاد بام سبز است.

سخن آخر

همان‌ طور که می‌دانید؛ استفاده از فضای مفید روی پشت بام برای باغبانی، علاوه بر ایجاد یک محیط عالی برای استراحت و آرامش ساکنین ساختمان، به کاهش آلودگی هوا در شهر‌ های بزرگ نیز کمک می‌کند. هنگام طراحی روف گاردن برای ساختمان، باید به یکپارچگی ساختاری، قرارگرفتن در معرض نور خورشید، گرما و باد توجه کرد. در نهایت بهترین راه‌حل برای اجرای اصولی فضای سبز بر روی پشت بام، استفاده از یک تیم طراحی با تجربه برای این کار است.